Jørn Nørtoft

Det er min vision, at ligegyldigt hvor du er i livet, om du er tyk eller tynd, midt i et sygdomsforløb eller er rask og rørig - så skal der være plads til at dyrke sin praksis.

Hvad hedder du?
Jørn Nørtoft
 
Hvornår blev du uddannet?
2007 
 
Hvor gammel var du, da du blev uddannet som yogalærer fra Dansk Yoga?
33 år
 
Hvad lavede du, før du blev yogalærer?
Jeg var partner i et selvstændigt ejendomsmæglerfirma i København K.
 
Hvorfor blev du yogalærer?
Min passion for yoga startede da jeg som 19-årig for første gang trådte ind i et yogalokale i min hjemby Ringkøbing. Det lokale workout center havde fået besøg af en spændende kvinde som ikke lignede nogle af de andre pumpede bodybuildere som normalt var i centret. Kvinden var yogalærer. Jeg blev forført og det føltes som en åbning til en ny dimension.
 
Årene efter dyrkede jeg Ashtanga yoga på fulde drøn. Det har desværre givet mig flere fysiske mén, men jeg lærte også om forskellen mellem "at gøre" og "at være". Noget jeg sidenhen har dykket ned i via andre yogalæreres fortællinger. Her har jeg bl.a. ladet mig inspirere af K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar og Swami Janankananda. Den overvurdede præstation i ens praksis er styret af en intellektuel tankevirksomhed som overskygger kroppens intelligens.
 
Efter mange år i det private erhvervsliv som selvstændig tog jeg springet. Lagde mit liv og værdier om og uddannede mig til yogalærer.

Hvorfor valgte du Dansk Yoga?
Udover at jeg i min fysiske yoga praksis kunne lave 'krølle' på mig selv - var det for vigtigt at finde det mest tiltalende og kompetente uddannelsessted i Danmark. Jeg søgte på internettet og kom forbi flere korte uddannelser, hvor hovedvægten lå på det fysiske. Jeg ville dybere.
 
Tilfældigt kom jeg ind på Dansk Yoga Forenings dengang ikke så tiltalende hjemmeside - men hjemmesidens ordlyd fangede mig dog; Foreningen og stifterne havde mange år bag sig og uddannelsen lagde op til; 'at yoga ikke er noget du kan lære i en fart. Det tager tid'.
 
Har du valgt at videreuddanne dig efterfølgende?
Da mine fantastiske holdkammerater og jeg sluttede vores uddannelse en varm sommerdag i haven hos vores lærer Anna-Helene, fik vi det moderlige råd, at vi skulle huske, at uddannelsen kun lige var begyndt. Vi skulle se vores 2-årige uddannelse som en 'værkstøjskasse', der skulle fyldes op. Jeg har efterfølgende taget flere kurser hos Randall O'leary, Godfrey Devereux, Guni Martin, Michael Stone, Sara Campbell og Stig Åvall Severinsen.
 
Hvor arbejder du henne nu?
Maj 2007 åbnede jeg sammen med to andre dørene til vores yogastudie KBH Yoga
 
I dag driver jeg yogastudiet alene og har ni yogalærere tilknyttet. Lærere der både er uddannet hos Dansk Yoga og andre steder. Det er min vision, at ligegyldigt hvor du er i livet, om du er tyk eller tynd, midt i et sygdomsforløb eller er rask og rørig - så skal der være plads til at dyrke sin praksis. I studiet tilbyder vi fra det helt blide yoga til det mere avanceret udfordrende yoga. Det bedste for mig efter en endt klasse og et Namasté til hinanden er at møde et smilende ansigt. 
 
Hvor mange hold/workshops har du om ugen/måneden?
I dag tilbyder jeg forskellige yoga-rejser i  ind- og udland. Derudover underviser jeg i forskelligt erhvervsmæssigt regi og med andre yogalærere i løbet af et år. I løbet af en uge, har jeg tolv klasser (hold og privatundervisning). Jeg afholder selv enkelte workshops i studiet i løbet af et år. Workshops i studiet har jeg dog primært valgt at kanalisere ud til de yogalærere, der er ansat i studiet og til de danske og internationale gæstelærere, studiet får besøg af.
 
Kan du leve af at være yogalærer?
Da studiet åbnede, havde jeg et andet job ved siden af og tjente de første år i studiet ikke en krone. Jeg droppede det andet job for snart tre år siden, for at have fuld fokus på studiet. At tage på arbejde og opholde sig i umådelig mange timer og ikke få en krone for det, er for de fleste nyttesløst og uden drivkraft. Da jeg blev alene med studiet, kom min stædighed, for at få mit studie til at lykkes, virkelig på en hård prøve. Efter hårdt og alligevel inspirerende arbejde for at få studiet skabt, kan jeg i dag leve af at drive Kbh Yoga. Det er efterfølgende gået op for mig, at uden min lidenskab for yoga, havde jeg ikke været der, hvor jeg er i dag.
 
Kan du give et godt råd til kommende yogalærer aspiranter?
Som kommende yogalærer / aspirant skal du huske at gøre dig umage!